Locale Designs
Locale-Nov2017-113.jpg

Parkview Estates Renovation

Parkview Estates Renovation.

 

The view of stoney creek from this home is the best in camrose, but the house itself needed an update.

the problem: the house needed updating but they didn't have time in their busy schedules to organize a large renovation.

The home hadn't even been painted since it was built in 1992 so it really needed a facelift before they could move in. With no time to dedicate to the task, they looked for a project manager and interior designer and we are so pleased they chose Locale Designs!


remove wall to formal sitting room

When we first met to measure the space the clients knew for sure that they wanted to remove the long wall that closed off the formal sitting room. It was obvious the wall was structural and was supporting at least some of the upper level but after having the engineer over we discovered that it actually supported 4 different load points and was not supported well enough down to the basement. In the basement we had to open up a wall, temporarily support 4 beams, remove concrete in order to add a footing and chip away an existing footing to make a larger footing. Then on the main floor we had to support the 4 load points, remove the wall and install a 24' metal i-beam. It was an amazing opportunity to work on such a complex structural change and it went so well! 


the kitchen

We also made structural changes in the kitchen area by removing a small pantry and moving the kitchen wall into the laundry/mudroom by two feet. We then constructed a wall in the formal dining in order to create both a walk-in pantry and a study.

They both love light and white finishes so decision making was smooth-sailing, especially when it came to the kitchen. They chose the appliances and were very involved in planning the organizational inserts but they let me go wild with planning the rest. The original eat-in kitchen had columns and a bulkhead that chopped up the space. They were the first thing to go! 


Second Floor: Master Suite

On the second floor we closed off the entry to the existing study and turned that space into the master closet. This allowed us to use the current walk-in closet to enlarge the bathroom and create a sitting area in the master bedroom. The master bath had a glass block window to allow light but blocked their amazing views so changed the block out for a window and added a second matching window above the tub. We finished it off with top-down bottom-up blinds for privacy but they can still enjoy the view.


Mudroom masterpiece

Functional storage was high priority for this busy couple and their kids. We were able to provide a few built-ins throughout the house, including the mudroom. For the mudroom they were happy to stray from the crisp white look and chose a blue-gray which we paired with a warm wood tone. The view from the mudroom is amazing and we were able to accent it with roman shades from Studio49 Home + Design, in Camrose.


Kids bathroom:

Back in the 90's wallpaper was a popular choice and we had our hands full getting rid of it all. They wanted the kid's bathroom to be fun, and blue and also have the longevity to last many years. It turned out so great!


More tasty treats

We renovated the basement bathroom to add a larger shower, separate tub, and updated the finishes.

We used the cabinets from the original kitchen to create a kitchenette in the basement.

Also featured is the main bath vanity.